Miskolci Angyalok

Van egy vidéki nagyváros, amelynek egyetemére hat angyalka szállott 2006. szeptemberében. Ez a blog azért jött létre, hogy bepillantást nyerhessetek a hétköznapi életükbe.

Az angyalok

Címkék

Legfrissebb hozzászólások

  • Jocó ügynök: Miért hiszi azt mindenki, hogy ilyen szövegekre szükség van? XD Én legalábbis úgy tudom, hogy az a... (2016.04.24. 18:50) Balázsnak! - Csajozós dumák :)
  • Mónikaangyal: Jaj én drága angyalkáim!!! Nagyon szépen köszönöm nektek a meseszép ajándékot, és azt is hogy vagy... (2008.12.02. 12:02) Boldog Szülinapot Drága Moncsi !!!
  • King(er): Valamelyik nap Czurkó írta ki iwiwre a következőket: " Rajtunk múlik, hogy mi a rendeltetésünk... ... (2008.11.01. 16:41) Lacihoz!
  • kommm: Ez borzalmas.Miért mindig a legjobb emberek mennek el?Laci soha senkit egyetlen szóval nem volt ké... (2008.11.01. 01:06) Lacihoz!
  • PEPE: 4 órán át kerestünk benneteket. Nem voltatok ott. :(((((((((( (2008.10.22. 12:52) Angyali buli
  • Utolsó 20

Szavazás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Katolikus kézbe kerül az Eötvös?

2008.03.29. 02:36 | Aniangyal | 1 komment

 

A téma engem nem érint konkrétan, viszont érdekesnek találom magát a helyzetet, és rendkívül irigylésre méltónak azt az összefogást, amit egy gimnázium képes kiváltani.

Alapszituáció: Következő tanévtől a tatai Eötvös József Gimnázium vezetését, anyagi gondok miatt, a Szeged-Csanádi Egyházmegye veszi át.

Leszögezem, véleményt nem szeretnék alkotni a tervezet jó, vagy rossz voltáról. Már csak azért sem, hiszen akik ismernek, jól tudják, hogy 4 évig magam is katolikus gimnáziumba jártam, ami számomra hihetetlenül jól telt. Elfogult vagyok a hasonló témákban, így az első reakcióm a tatai iskola fenntartóváltásának hírére (mondjuk) semleges volt. Nem nagyon értettem, hogy miért lázadozik mindenki ilyen erősen ellene. Aztán a rengeteg érv után, kezdtem rájönni, hogy mit is látnak fő problémának => Attól kezdve, hogy katolikus gimnáziummá válik az Eötvös, már nem beszélhetünk többé igazi Eötvösről (és ezzel nem csupán arra célzok, hogy névváltozáson megy át). Az ilyen-olyan változások hatására eltűnnek azok a dolgok, amikért mindenki szereti a szóban forgó gimnáziumot.

Valamit csak tudhat ebben az állapotában ez az intézmény. :)

Annak ellenére, hogy mindig az egyházi iskolák pártján álltam, most fejet kellett hajtanom az előtt a felfogás előtt, miszerint: “az járjon katolikus gimnáziumba, aki akar, és senkit se kényszerítsenek rá”. Ebben a szituációban viszont nagyon sokan kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy kényszerként élik meg a világi iskolákban ismeretlen szabályokat, szertartásokat, szokásokat. Ez pedig mindenkinek rossz.

Nem tudom miért más ez a gimnázium, mint a többi, de azt látom, hogy akiknek közük van hozzá, azok maximálisan próbálnak kiállni érte. És ez becsülendő.

Soraim csak általánosságok, de most jöjjön néhány 5vösös volt/jelenlegi diák, tanár fórumokon hangoztatott véleménye (azt hiszem ennél nagyobb egyetértés nem is létezhetne):

 

“Szerintem Tatának KELL EGY VILÁGNÉZETILEG EL NEM KÖTELEZETT, JÓ EREDMÉNYEKKEL, TANULÓKKAL, TANÁROKKAL RENDELKEZŐ GIMNÁZIUM
AZ E Ö T V Ö S ILYEN!”


“Az Eötvösösöket mindig mindenhol "összefújta" a szél, ha arra volt szükség. Ezt látom most is, és ez felemelő. Ez ad reményt, hogy megússzuk ennek az átgondolatlan döntésnek (bár még csak előkészületben) a végrehajtását.”

“nálam a fő város azért, mindig is Tata lesz, ugyan nem laktam itt csak 5 évet, de az elmúlt 10 itt eltöltött(ebből 4 az Eötvösben) év feledhetetlen emlékekkel teli. És nagyon sajnálnám ha hőn szeretett gimnáziumunk az egyház markába kerülne”

“hat a kornyezetet meg az arcokat tekintve tenyleg #1 nalam. amugy a szinvonal sem rossz.”

“Imádom a légkört, a rendszert és az egészet!!! Nem akarom, hogy bármi megváltozzon!! És ezzel nem vagyok egyedül, nagyon nem... Igaz, már csak 1 évem van itt, de ez nem idő kérdése. Ha csak 1 hétig járnék még ide, akkor is minden erőmmel azon lennék, hogy mentsük a sulit!!!”

“Ne mondja senki, hogy baj van a tanítási rendszerrel, meg hogy túl laza meg ilyenek... ugyanmár... Az iskola hírneve és a diákok-tanárok együttesen elért eredményei azt hiszem önmagukért beszélnek!! Ez a gimnázium így tökéletes, ahogy van.”

“ezzel gyakorlatilag kiherélik a legjobb sulit a megyében”

“Mikor megtudtam, hogy felvettek egy álmom és vágyam vált valóra. 2005 szeptemberében büszkén léptem át az iskola kapuját, és boldog voltam, hogy eötvösös lettem. Ez az érzés a mai napig semmit sem változott. A mai nap is büszke vagyok arra, hogy a nagy múltú és méltán híres gimnáziumba, AZ EÖTVÖSbe járok. Minden nap boldogan lépek be az iskola kapuján. Úgy gondolom, hogy az Eötvösnek azt az arculatát, amitől Eötvös az Eötvös, a tanárok és a diákok együttes kemény munkával alakították ki.”

“Reggelente imádtam a tóparton sétálni, majd megmászni a "hegyet". Új barátokat szereztem, és ami a legjobb: teljesen megváltoztam. Bátrabb lettem, és mertem kiállni önmagamért. Amire az 5vös megtanított, most hasznosítom. Én állok ki érte, és apait-anyait beleadok azért, hogy megmaradhasson olyannak, mint amilyennek az a közel 1000 ember megszerette, aki itt tanul vagy tanít.”

 

Zárásként: 2008. március 31-én gyűlnek össze azok, akik nem szeretnék a változást, és megpróbálják jobb belátásra téríteni azokat, akik viszont igen. Valószínűleg nagyon sokan lesznek az “eötvöspártiak”, így az esélyük nem csekély! Sok sikert kívánok nekik! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciangyalok.blog.hu/api/trackback/id/tr93401508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TG 2008.04.14. 13:59:55

Köszönöm az írását!
Nyilván nagy a vita, vannak mind2 oldalon érvek. Az indok a pénz volt kezdetben az egyházi kézre adás mellett. 5vös biztonságos működése anyagi szempontból nem megoldott, évente sok millió ft-tal kell a fenntartónak hozzájárulnia az iskolához.
Megoldási lehetőségek:
1.) marad az iskola világi jellege, és a finanszírozásra keresünk megoldást. felmerült: isk. alapítványának bevonása, megyei és a városi önk. finanszírozza közösen, állam növelje a fejkvótát , kistérségi és egyéb társulások
2.) vegye át az egyház, mert nekik van pénzük
Az 1)-es változat mellett pedig nagyrészt az, amit írtál. Illetve
1. A megye által felfüggesztett Arany J. program kétszeres állami fejkvótát kap, valamint csomó pályázaton csak akkor indulhat az iskola, ha részt vesz aktívan országos, régiós jelentőségű (mint az A.J.) programban. Tavaly kb. 200 fővel kellett a megye utasítására csökkenteni a létszámot. Kevesebb gyerek--> kevesebb fejkvóta.
-Bármely (egyházi, világi) iskola esetében a túlélés alapja a plusz szolgáltatások száma és minősége (ezért baj a felnőttoktatás és az A.J. program, kéttannyelvű képzés megszüntetése, szüneteltetése).
2. az állam kiegészítő normatívát ad az egyházi iskoláknak, számítások szerint míg a megye 100 millió körülit ad, addig az egyház az ÁLLAMTÓL 200 M körülit kap majd (amit nem kap meg a megye, vagyis igy veszit az ügyön 100 millkát), ráadásul 1 milliárdot már kap(ott) az egyház kárpótlásul az 1948-as államosításért
4. a városban és azon kívül élő közel 40 000 embernek joga van világi iskolához. Alkotmány+törvény biztosította joga a diákoknak és szüleiknek, hogy színvonalas, világi (el nem kötelezett) gimi legyen Tatán (ami már van az 5vös)
5. Az is kavarta fel szerintem az indulatokat (bár pl. énbennem nem volt indulat), hogy a két kezdeményező, a megyei elnök és a város polgármestere minden "előzetes figyelmeztetés" (én is a rádióból hallottam), egyeztetés nélkül, ultimátum szerűen csak a 2.)-es megoldást ajánlva kijelenti, hogy idén szept. 1-jétől (lezáródtak a felvételik!) egyházi iskola lesz. Azóta volt egy csomó nyilvános megnyilvánulásuk, amelynek alapján úgy látszik egyáltalán nem hallgatja meg az ellenérveket, lepereg róluk. Ezért az 1.)-es változatot támogatóknak csak kevés választása maradt, hogy érveik meghallgatásra találjanak, és elérjék a döntés (hiszen úgy látszik ez már el van döntve, nem lehet változtatni rajta): nyilvánosság ereje.
6. az eljárás módja: először a győri püspök utána a szeged-csanádi püpök (akivel a pletykák szerint vonaton ill. a egy rendezvényen négyszemközt adta oda a megyei elnök az iskolát) utána a suli tanárai, vele párhuzamosan a sajtóban közli, a "döntést" . A helyesebb út: suli, parlament, kormány (ogy képv), közvélemény ("probléma van emberek!!), megoldási javaslat (legyen egyházi vagy más megoldás??), vita, döntés. Ez érvényes más ügyekre is ha van rá idő (ha kibírt 60 évet még 1-et kibirna)
7. 1948: a több száz éves piarista Eötvös gimnázium államosítása a tanárok, diákok, szülők ellenérzésével ellentétben, akkor is megigérték, hogy marad a tantestület, diákság. Mégis szétverődött a suli, 20 évbe telt mire újra a régi minőségét, fényét valamelyest visszanyerte, kiheverte a suli. Újra hasonló hibát bűn lenne elkövetni.
1997-1998: tárgyalások a Vatikáni Szerződés megkötése után a piaristákkal. Két álláspont volt: piaristák visszakapják az 5vöst, cserébe építenek egy vadi új iskolakomplexumot a régi 5vös pedig oda költözik tanárostul, diákostul. Másik: piaristák kapnak pénzt, végül a 2. valósult meg 1mrd ft.-t kaptak.
2008(?): több évtizedes állami, világi iskolát akar a megyei elnök és a polg.mester egyházi, vallási sulivá alakítani.A tanárok, diákok, szülők ellenérzésével ellentétben.Meigérték, hogy marad a tantestület, diákság.

Én azt vallom:
a katolikus egyház alapítson saját iskolát Tatán, ha valódi igény mutatkozik rá (Tatán van református egyházi-vallási, az oda járók közül sok a katolikus is-, van alapítványi-fizetős gimi, meg az 5vös). Az 5vöst meg békén kell hagyni, világnézetileg el nem kötelezett, világi iskolaként!
Ez a demokrácia, a vallásszabadság lényege és alkotmány biztosította joga az embereknek.

Üdvözlettel TG Tatáról
Címkék: köznapi
süti beállítások módosítása